No Label ondertekent ‘Manifest Circulaire Architectuur’
-
No Label heeft het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ ondertekend en onderschrijft hiermee de campagne ‘Wij gaan circulair’ dat de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) in de Week van de Circulaire Economie 2018, naar buiten heeft gebracht. Inzet van de beginselverklaring is de bijdrage van architecten aan een gebouwde omgeving die in 2050 volledig circulair is.
Circulair bouwen is een belangrijke schakel in een duurzame samenleving die ervoor zorgt dat toekomstige generaties in dezelfde behoefte kunnen voorzien als wij. Wij zien circulariteit als een middel om meerwaarde te creëren. Gezondheid te bevorderen, lucht te zuiveren, water te zuiveren, energie te leveren.
Om de doelen te bereiken, zijn in het manifest vijf belangrijke ontwerpuitgangspunten geformuleerd. Zo stelt de verklaring dat echte gebouw circulariteit begint bij het onderliggende business- en exploitatiemodel, dat een sterke invloed heeft op de ontwerp- en bouwmethodiek. Daarnaast is er in het manifest een hoofdrol weggelegd voor de natuur als inspiratiebron; veel natuurlijke processen en producten zijn immers inherent circulair en ontwerpers kunnen daarvan veel leren. Andere uitgangspunten zijn een hoge graad van gebouwflexibiliteit, een gemakkelijke bouw en demontage en een doordacht gebruik van materialen die hoogwaardig, eenvoudig herbruikbaar en niet-toxisch zijn.
No Label onderschrijft dit volledig. Duurzaam bouwen staat al jaren hoog op de agenda. Wij werken aan een gezonde toekomstgerichte leefomgeving.
NB: De bouw is verantwoordelijk voor 40% van het grondstoffenverbruik . Daarom hebben overheid en bouwpartijen de ambitie om in 2030 het grondstoffenverbruik te hebben gehalveerd en in 2050 een circulaire gebouwde omgeving te hebben. De BNA onderschrijft deze doelstelling en wil daar mee aan de slag. Want architecten spelen een cruciale rol in het terugdringen van het grondstoffenverbruik.